lördag 23 juni 2012

Midsommar och väntan på definitiv diagnos

Det är midsommarafton. Vi trotsade regnet och tog oss tillsammans med morbror till Soldattorpet i Limhamn, i år igen. Folkdanslag, blött gräs och blöta plaststolar, kaffe och barn i regnställ. Trevligt på ett traditionellt vis.

Ofta är det svårt att omfatta att M är så allvarligt sjuk som hon är, och på ett sätt är det väl bra. Även om vi periodvis gråter en del så är vi ändå mest "som vanligt" och försöker ta vara på dagarna. M vilar mycket och vill inte vara ensam några långa stunder åt gången, och har inte behövt det heller. (Tack, Charlotta och ni andra som kommit på besök och på andra sätt håller M i kontakt med vardagen!)

En sammanfattning av faktaläget så här långt:
Förra måndagen, 11/6, hos M:s neurolog doktor Fredrik fick vi svar på magnetröntgen; en förändring på hjärnan som sitter över syncentrum dvs i bakre delen av hjärnan på höger sida. På mr-bilderna fick vi se att fläcken är ganska stor och "suddig" i konturerna, och att den laddar på kontrastmedel, dvs har kärlaktivitet.
Inga bra tecken. Att vi blev informerade om att kuratorn var inbokad för att träffa oss ett par timmar senare var heller inget bra tecken.

M:s symptom är uttalade och mycket typiska; bortfall av vänster synfält på båda ögonen, en försvagning av hela vänstersidan, huvudvärk som är värst på morgonen, svårt med koncentration och uppmärksamhet och en extrem trötthet.

Doktor Fredrik förklarade att M redan remitterats till neurokirurgen i Lund för en biopsi, och att de samma dag skulle ta en lumbal punktion vars svar man ville ha i Lund innan hennes fall kommer upp på kirurgronden där. Innan biopsisvaret ville han inte uttala sig om något egentligen - biopsin avgör vilken typ av 'förändring' det är och eventuell behandling det kan bli frågan om. Det han verkligen ville var att vi skulle träffa kuratorn.
Och även om vi hade misstänkt en tumör och diskuterat det hemma, så är det något annat att höra det från en mycket allvarsam läkare. Så vi gick och drack kaffe och väntade på kuratorn, som var lugn och bra och har hållit kontakt med M vid ett par tillfällen under tiden efter beskedet.
Sen gjordes lumbalpunktionen, M fick en sjukskrivning till 4/7 och utskrivet lugnande och sömntabletter och vi for och hämtade Fröken Fin på dagis.

På torsdagen, 14/6, ringde doktor Fredrik och meddelade att man inte sett någonting på lumbalpunktionen. Vilket innebär att 'förändringen' inte är en metastas utan primär.
Nu har M fått sin kallelse och blir inlagd på neurokirurgen torsdag (28/6) med planerad stereotaktisk biopsi på fredag morgon. Jag kommer att uppdatera bloggen med information allt eftersom vi vet mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar