torsdag 28 juni 2012

Biopsifakta från Neurokirurgen

Vi är på avd 24 på Neurokirurgen i Lund. Fantastiskt ställe med moderna enkelrum. Till skillnad från katastrofala Malmö. Jättetrevlig personal också (men det har de faktiskt i Malmö också), som t.ex helt oombedda kom med en extrasäng till mig! Jag hade räknat med att sova i besöksstolen.

Under inskrivningsdagen har vi pratat med en teamledare och träffat kirurgen/operatören, som gav ett väldigt förtroendeingivande intryck. Han berättade att imorgon bitti ska M köras ner till magnetröntgen där hon sövs och de monterar en ställning för den stereotaktiska biopsin. Sedan röntgas hon med ställningen på och de mr-bilderna går till operation och operatören räknar på de tredimensionella koordinaterna så att de kan gå in helt exakt. Ett litet hål (11 mm i innerdiameter) borras och så tar de ut ett vävnadsprov ur den del av förändringen som är mest angripen med en 2 mm tunn nål.
Själva ingreppet tar bara ca 40 minuter, sa han, men operationen tar ändå hela förmiddagen i anspråk pga röntgen, förflyttningar, beräkningar etc. Så vid lunchtid räknar de med att M körs till Neurointensiven för uppvak, och där vill de antagligen behålla henne över natten till lördag.

Svar på biopsin kan ta från ett par dagar upp till två veckor beroende på hur svårbedömt provet är. M har tagit den första hibiscrub-duschen, nästa blir imorgon bitti innan det är dags att åka ner till operation, och tittar på tv. Från midnatt är det fasta.

Fröken Fin sover utan oss föräldrar för första gången ikväll, och det var en mycket ledsen tjej jag lämnade hemma. Men i tryggare händer än med sin 'som-moster' Malin kan det inte bli, så jag hoppas de sover gott inatt. Och att M också gör det. Jag uppdaterar er imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar